Зеленбиоцентър“Крайново“

DSC07321

 

В Ъ З Р А Ж Д А Н Е

Така може да се нарече настоящия живителен напредък на с. Крайново и неговото население. Всеки човек сега като посещава селото вижда възраждане в инфраструк- турен, духовен и културен аспект.
Бавно, но редовно, малко по-малко все  нещо ново се прави в селото. През последните 2-3 години се наложи нова асфалтова настилка на площада. Ремонтирана и разкрасена е старата селска чешма, както и чешмата за питейна вода и за водопой „Трюкмена”. Санирана и свежа галеща окото е сградата на Кметството със светла алуминиева дограма. Построена бе беседка за отдих и раздумка на старците. Сега се работи по сградата на бъдещата градинка-парк с предвиден басейн и фонтанче.
Прииждат хора при нас отвън, пленени от красотата на природата. Закупуват се къщи, включително и от чужденци.
Прекрасен пример за ново строителство даде Таня Методиева. Родена в с.Крайново, понастоящем живее в село Равадиново, общ.Созопол. Заедно със съпруга си Петър Петров, със собствени средства и по-божията воля съградиха параклис „Три Светии” – св.Марина, св.Иван Рилски и св.Георги. Построи го в бащиния си дом само за 6 месеца и го поднесе в дар на цялото население в селото и региона.
Откриването на Параклиса беше на 28.08. 2006 година, пред събраните миряни кмета на община Болярово г-н Христо  Христов обяви този ден за празник на селото и провеждане на общоселски събор.
Днес нашия параклис, кацнал сред погледите на всички дошли в Крайново от села, градове и от чужбина. Той е вече обектна селски туризъм и атракции. За една вълнуваща атракция искам да разкажа сега:
На 22.06. т.г. група летовници от гр.Хамбург посетиха селото ни. Те бяха посрещнати радушно от кметски наместник Ангелина Василева. Научили вече за нашия етнографски музей, веднага изявяват желание да го разгледат. Грижливо подредените оръдия на труда в земеделието, животновъдството, старите носии, сукмани с газе, потури с гайтани, накити и др. привличат вниманието на всеки посетител и чужденец. След това групата посети параклиса „Три Светии”. След като го огледаха отвън, в хармония с китния ландшафт около му, останаха възхитени, а като се запознаха с уредбата в него, просто бяха очаровани. Баници с жълто-кехлибарен цвят, ръчно точени кори с плънка от домашно сирене, масло, яйца бяха изпекли Иванка Тринкова, Янка Иванова, Ангелина Василева, Неделя Микова. Приятното ухание мамеше апетита на всички. Имаше домашно кисело мляко, айран, масло, мед. До масата на глинен сач се печаха катмите, намазани обилно с краве масло. Наред с хапването дойдоха песните и всеобщата веселба със съпровод на акордеон. Баба Яна Шаматова изпя стара нашенска песен. Млада гостенка беше облечена в нашенска носия, която заедно с Таня Методиева под звуците на музиката поведе кръшно хоро. Веселие, радост, емоции имаше за гости и домакини  до часа на раздялата ни.
Задължен съм да изкажа голямото задоволство на групата от Хамбург, за топлия прием от добрите хора и Крайново.

28.06.2008 година                                                       Димитър Петров
с. Крайново                                                                 / Антиката /

…………………………………………………………………………………………………………………………….

НОВО

Възстановителен център

„Св.Св.Кирил и Методий“, с.Крайново,общ.Болярово

Дейност: скенорно ясновидство, ясновидство, масаж, биовъздействие

Таня 

0999745477

047482210

055023455

Полезна информация: през 2013 година, се чества 100 години – с.Крайново, по този повод

издаде се историческа книга на селото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *